Zsírbontó módszerek – hatásosak?

Korábbi cikkünkben már részletesen kifejtettük és helyére tettük a fogalomzavart, avagy a “fogyasztás” és a “zsírbontás” közötti különbségeket. Ebben a cikkünkben tovább göngyölítjük a szőnyeget és megnézzük, melyek azok a célzott, tehát egy adott testrészünk zsírbontását ígérő zsírbontó módszerek, amelyek csak látszólag zsírbontó módszerek, valójában nem.

Ahhoz azonban, hogy értelmezni tudd a valódi zsírbontás fogalmát az alábbiakat mindenképp tudnod kell.

Azon zsírbontó módszerek titka, amik valóban hatnak

A valódi zsírbontó módszerek két fontos tulajdonsággal rendelkeznek:

– az egyik, hogy célzottak, tehát testednek konkrétan a problémás részeit fogyasztják; (has, csípő, külső belső comb, popsi)

– a másik pedig, hogy végleges eredményűek, vagyis konkrétan a zsírsejtek számát csökkentik.

Ami nem ezt teszi, és csak a zsírsejtek méretét csökkenti, az a fogyasztó módszer kategóriájába sorolható, ami ezáltal sosem fog végleges fogyást eredményezni.

Végleges fogyást ugyanis csak és kizárólag a zsírsejtek számának csökkentésével érhetünk el.

Ha olyan módszert használsz ami csak a zsírsejtek méretét csökkenti vagyis zsírsejtjeid megmaradnak, akkor amint felhagysz a szigorú diétával, edzéstervvel, szépségszalonos kezeléssel, azok újból raktározni kezdenek. Ezáltal hozzák létre a jól ismert jojó effektust, vagyis pár hónap vagy év múlva ott tartasz ahol előtte voltál.

Ezzel szemben, ha olyan zsírbontó módszer alkalmazása mellett döntesz, ami a zsírsejtjeid számát csökkenti, vagyis egyenesen eltünteted magát a sejtet, úgy az elért eredmény végleges lesz. Az adott területen ugyanis zsírsejtjeid nem szaporodnak. Zsírsejtjeid száma változatlan életed során, ami azt jelenti, hogy ha elpusztítod őket akkor már csak kevesebben lesznek mint korábban.

Tehát felmerül a kérdés, hogy Neked mire van szükséged?

Elég az, ha már találsz olyan módszert, ami célzott, vagyis tényleg onnan megy le a felesleg ahonnan szeretnéd? Vagy azt is szeretnéd, hogy ha már időt és pénzt szánsz egyszer rá, akkor az eredmény végleges legyen?

Azért kell ugyanis megértened a valódi zsírbontó módszerek és nem valódi zsírbontó módszerek közötti különbséget, hogy képes legyél tudatosan meghatározni azt, hogy Neked melyikre van szükséged.

Előfordulhat ugyanis, hogy Számodra az a fontos, hogy az általad elért fogyás azonkívül, hogy gyors és látványos, végre egyszer már célzott is legyen. Hogy csak OTT legyen változás ahol Te szeretnéd és nem igényled, hogy ez az eredmény végleges is maradjon.

Vagyis például szeretnéd, ha az úszógumijaid eltűnnének nyárra, és csak azok, mert a  popsid és combod méretével elégedett vagy. Ezen esetben az alább felsorolt módszerek kiválóak lesznek Számodra: alkalmazásukkal valóban látványos és végre célzott hatást érhetsz el ott, ahol Te szeretnéd.

Az elért eredmény azonban itt csak átmeneti, fél-egy évig terjedő lesz – hiszen  a valódi zsírbontó módszerek csak egyetlen elemét – a célzottságot alkalmazó módszert választottad. Ezekkel nem a zsírsejteket szünteted meg, pusztán csak a zsírsejtek tartalmát tudod üríteni. Így később, amikor abbahagyod a kezeléseket, egy idő után a zsírsejtek megint raktározni kezdenek és telítődnek. És ezzel vissza is tér a jól ismert jojó effektus.

Fontos azt is szem előtt tartanod, hogy bár ezt sokan nem így gondolják, ezen zsírbontó módszerek is kúraszerűen ismétlendők, ami hosszabb távon gyakran költségesebb lehet, mint a végleges zsírbontó módszerek.

Ezekről a célzott módszerekről tudnod kell, hogy van köztük intenzívebb és van köztük gyengébb hatással rendelkező is. Számos problémára igazán hatásosak, ám végleges eredményű zsírbontást nem tesznek lehetővé. Hatásuk ugyanis nem valódi zsírbontás, inkább helyi szintű anyagcsere- és keringésfokozás.

Tehát az itt felsorolt módszerek egyike sem nevezhető valódi zsírbontó módszernek, de legalább már célzottak, vagyis tested azon részén érnek el eredményt, ahol te szeretnéd.

Mely zsírbontó módszerek tartoznak ide?

Például azok, amelyek javítják a narancsbőr állapotát. A narancsbőrt kezelő módszereket sokszor automatikusan (és tévesen!) a zsírbontó módszerek közé sorolják. Ezáltal azt sugallják, hogy a narancsbőr egyetlen oka a helyi zsírfelhalmozódás, ami úgyszintén egy téves megállapítás, amivel csak tovább növelik a zűrzavart.

Az alábbi módszerekben az a közös, hogy általában a bőr, így a benne lévő zsírszövet keringését, illetve a nyirokkeringést fokozzák, ezáltal a szövetek tisztulását segítik.

Ezen túl célzottan fokozzák a kezelt terület anyagcseréjét, ami a zsírsejtekben tárolt energia felhasználásával jár, így a zsírsejtek mérete csökken, hiszen a bennük lévő tartalom (vagy salakanyagok) “kiürülnek”. Ez a hatás azonban csak átmeneti, mivel a kezelések hatása nem tart örökké, és a zsírsejtek egy idő után újra telítődnek, hasonlóan a test más részeinek sejtjeihez, és a méreted újból a régi. 🙁

Természetesen ez az átmeneti hatás az előző cikkbe foglaltakkal ellentétben már célzott, de a zsírsejteknek csak a méretét csökkenti, nem pedig azok számát – így nem érsz el velük végleges eredményt a kezelt területen, például a hasadon.

Most pedig nézzünk meg néhányat ezekből keringést fokozó módszerekből. Az árak csak tájékoztató jellegűek, melyek a budapesti és a vidéki, kisebb-nagyobb szalon árak összesítéséből keletkeztek.

Zsírbontó masszázsok

A zsírbontó masszázsok általában nem a zsírt bontják, hanem a nyirokkeringést és a vérkeringést fokozzák a zsírban és a zsír körüli területen, így például javítják a narancsbőr állapotát, de a zsírral igazából nem csinálnak semmit. Van egy masszázstechnika, ami már legalább a zsírra próbál hatni, ez a zsírtörő masszázs. Ám nevével ellentétben nem töri szét a zsírt, csak az erős nyomás hatására valóban képes zsírt üríteni a zsírsejtekből. A zsírsejtektől azonban nem szabadul meg, így azok később újra megdagadnak. A masszázs ez esetben is mély nyirokmasszázzsal indul, azt követi az erős, és rendkívül fájdalmas masszázs. Összességében tehát a zsírbontó masszázsok inkább keringés fokozásra, a terület tehermentesítésére, a lerakódott salakanyagok ürítésére szolgálnak.

Zsírbontó masszázsok eredménye:

A zsírbontó masszázsok eredményeképpen célzottan javul a narancsbőr állapota a kezelt területen, így egyenletesebbnek tűnik a bőr felszíne, azonban ez a módszer valódi zsírbontásra nem alkalmas, hiszen a zsírsejtek számát nem csökkenti, maximum méretüket. A zsírbontó masszázsok hatása így csak átmeneti.

Mennyibe kerül egy kúra elvégzése?

Mivel zsírbontó masszázsok terén egyetlen kezeléssel nem oldódik meg a probléma, több kezelés elvégzése szükséges a változáshoz, így a kezeléseket kúraszerűen kell elvégezni. A végösszeg így gyakorta igen magasra is rúghat a végén.

1 kezelés általában 60 perc, ebből 12-15 db szükséges, így egy testrész kúraszerű kezeltetése (például has vagy a combok) összesen 110 – 150.000 forintba kerül.

Zsírbontó krémek, gélek, szérumok

A zsírbontó krémek esetén a bőrre kent hatóanyagok célja a vérbőség okozása, így a keringés fokozása, illetve a bőr anyagcseréjének felgyorsítása. Az egyszerűbb zsírbontó krémek, gélek, szérumok csak a masszázsok segítői, és a masszírozó kéz csúszását segítik, ezeknek természetesen nincsen zsírbontó hatásuk. Az anyagcsere és a keringés fokozása pedig szintén csak a terület tisztulását fokozzák, így kiegészítői ugyan lehetnek a valódi zsírbontó kezeléseknek, de önmagukban valódi zsírbontásra nem alkalmasak. A bőrre kent kenceficékkel az a baj, hogy jó esetben is csak a bőr külső rétegét érik el, és le sem jutnak oda, ahol egyébként hatniuk kellene.

Zsírbontó krémek, gélek, szérumok eredménye:

A zsírbontó krémek alkalmazásával a bőr alatti terület tisztulására, a bőr puhaságára és megszépülésére számíthatsz, ám mivel csak a bőr külső rétegét érik el, a zsírsejtekre ott pedig nem lehet hatni, így azok számát sem csökkenti. Esetükben még csak arról sem lehet beszélni, hogy a zsírsejtek tartalmát ürítenék. Tehát valójában nincsenek valódi zsírbontó krémek, gélek, vagy szérumok. A krémek, gélek vagy szérumok pusztán a bőr felsőbb rétegeibe tudják bejuttatni hatóanyagaikat, ott azonban valódi zsírbontás nem megy végbe.

Mennyibe kerül egy kúra elvégzése?

Mivel a különböző zsírbontó krémek és gélek csak kiegészítői lehetnek a zsírbontó masszázsoknak, mert önmagukban csekély eredményük lenne, így az előzőkben írt  masszázs árakhoz kell azok költségét is rászámolni. Így ezen kúrák ára 110 – 150 000 forinton felül értendő.

Zsírbontó módszerek: A krémek, gélek vagy szérumok pusztán a bőr felsőbb rétegeibe tudják bejuttatni hatóanyagaikat, ott azonban zsírbontás nem megy végbe.
Zsírbontó módszerek: A krémek, gélek vagy szérumok pusztán a bőr felsőbb rétegeibe tudják bejuttatni hatóanyagaikat, ott azonban zsírbontás nem megy végbe.

Zsírbontó testtekercselés

A testtekercselés célja a hatóanyagok mélyebbre juttatása azáltal, hogy hosszabban időznek a bőrön. A testtekercselés lényege, hogy a bőrre kent hatóanyagot egy fóliával körbetekercselik, és meghatározott ideig rajta hagyják. Végezhető hatóanyagokkal vagy iszappal is. A természetet azonban nehéz becsapni, a bőr egyik védőfunkciója ugyanis pont az, hogy idegen anyagok ne jussanak be rajta keresztül. A testtekercselés hatása így a hatóanyagoktól függ. Valódi zsírbontó hatása azonban nincsen, a vele elért eredmény ugyan látványos, de csak átmeneti, mert a zsírsejtek száma nem csökken, így később könnyedén újra telítődnek.

Testtekercselés eredménye:

Nem létezik olyan tekercselési módszer, amely kellőképpen mélyre juttatná az alkalmazott hatóanyagokat, így a zsírsejtek száma továbbra is megmarad, tehát a testtekercselés végleges fogyást semmiképpen sem eredményez, hiszen nincs valódi zsírbontó hatása. Bőröd állapota azonban szebb lesz és kontúrja is változhat kicsit.

Mennyibe kerül egy kúra elvégzése?

Mivel a kezeléseket kúraszerűen kell elvégezni, ezért testtekercselés esetén a végösszeg gyakorta igen magas.

1 kezelés általában minimum 60 perc és általában 12-15 db szükséges így egyetlen testrész (például has vagy a combok) kúraszerű kezelése 132 – 165.000 forintba kerül.

Fogyasztó övek, elektrolízis, elektromos zsírbontás

A “klasszikus” fogyasztó övek azt szolgálták, hogy az adott területet melegen tartsák, “izzasszák”, így fokozva az anyagcserét az intenzív izommunka alatt. Ma már a fogalom inkább az elektromos izomstimuláló eszközöket takarja. Ezek úgy működnek, hogy elektromos gél lapokat helyeznek különböző test területekre, és TENS technológia által elektromosan stimulálják az izmokat.

Elektrolízis során hatóanyagokat tudnak bejuttatni a bőr mélyebb rétegeibe. Az elektrolízis kezeléseket elektromos zsírbontásnak is nevezik. Ennek ellenére azonban nem az elektromosság, hanem a bejuttatott hatóanyag hatása érvényesül. A módszer lényege, hogy a testre helyezett pozitív és negatív pólus között egyenáramot (galvánáram) vezetnek át, és az a megfelelő töltéssel rendelkező hatóanyagokat elektromos úton mélyre juttatják. A negatív töltésű anyagok a pozitív pólus felé áramlanak és fordítva. Így a hatóanyag töltésétől függ, hogy milyen polaritással kell feltenni az elektródákat. Vagy maga a készülék váltogatja a pólust, ahogy beállítjuk. Korábban a módszert csak fájdalomcsillapításra használták. Ma azonban már anyagcsere fokozó kozmetikumok bejuttatására is alkalmazzák. A hatás a hatóanyagtól függ, és ugyanaz mondható el róla, mint amit fentebb, a krémek, gélek résznél leírtunk. A hatás, ami inkább a bőr simaságában és feszességében mérthető, a sima krémezéshez képest intenzívebb, gyorsabb. Ám végleges fogyást semmiképpen sem eredményez.

Fogyasztó övek, elektrolízis, elektromos zsírbontás eredménye:

Fogyasztó övek esetén az áram hatására az izom ugyanolyan munkát végez, mintha mozgatnánk, az izom körüli zsír mérete kis mértékben csökkenhet is. A zsírsejtek számát azonban a fogyasztó övek sem képesek csökkenteni, így az eredmény nem végleges, tehát a fogyasztó övek sem rendelkeznek valódi zsírbontó hatással.

És bár elektrolízis által a hatóanyagok képesek a bőr mélyebb rétegeibe bejutni, csak átmeneti fogyás és a kezelt felület egyenletes simasága érhető el vele, ugyanis mivel szintén nem a zsírsejtek számát csökkenti, csak a méretüket, ezért az elektrolízis sem mondható valódi, végleges zsírbontó módszernek.

Mennyibe kerül egy kúra elvégzése?

Mivel egyetlen kezeléssel nem oldódik meg a probléma és több kezelés szükséges a változáshoz, így a kezeléseket kúraszerűen kell elvégezni. Így az összeg gyakorta igen magasra is rúghat a végén.

Általában 25 – 30 darab kezelés szükséges, így egyetlen testrész (például has vagy combok) kúraszerű kezelése 100 – 120.000 forintba kerül.

Zsírbontás mezoterápia által

A mezoterápia a bőr középső rétegét érintő vagy oda hatóanyagokat juttató eljárások összessége. A “mezo” előtag középsőt jelent, jelen esetben a bőr középső rétegét. Eredetileg a bőr injekciózását nevezték el így, valamint az injekciók által történő hatóanyag bejuttatását a bőrbe. Később megjelent a mikrotűs (vagy microneedle) technika is. Ennek során kis görgőkkel szurkálják meg a bőrt és a bőrre kent hatóanyagok így jutnak be a mélyebb rétegekbe.

Mezoterápia eredménye

A mezoterápia technológiája szintén csak az anyagcsere fokozásáról szól, ami által a bőröd szebbé válik. A zsírsejtek számát azonban a mezoterápia nem csökkenti. Ezáltal elmondhatjuk, hogy nincs valódi zsírbontó hatása, tehát az elért esetleges kontúr változás csak átmeneti lesz.

Mennyibe kerül egy kúra elvégzése?

Mivel nem egyetlen kezeléssel oldódik meg a probléma, hanem több mezoterápia kezelés szükséges a változáshoz, így a kezeléseket kúraszerűen kell végezni. Az összeg gyakorta igen magasra is rúghat a végén, ráadásul a végösszeg a kezelendő területek nagysága szerint változhat. Alapvetően a mezoterápia ára 120 000 – 480 000 forintig terjed, dózistól és márkától függően.

Zsírbontás rádiófrekvencia segítségével

A rádiófrekvencia annyiban különbözik az előzőekben részletezett látszólagos zsírbontó módszerek sokaságától, hogy a zsírsejtek anyagcseréjét fizikai úton képes fokozni. A rádiófrekvencia a zsírsejtek membránjának áteresztőképességét rádióhullámokkal képes növelni, így hatóanyagot is képes bejuttatni. Ezt nevezzük tű nélküli mezoterápiának, hisz hatóanyagot juttat a bőr középső rétegébe, de nem tűvel. Alkalmazásával célzottan melegíthetjük a bőr középső és belső rétegét, ami fokozza a keringést és a zsírsejtek anyagcseréjét is. Vagyis a rádiófrekvencia hatóanyagok nélkül képes létrehozni a fent részletezett hatásokat.

Rádiófrekvencia eredménye:

A narancsbőr kezelésére alkalmas, de végleges zsírbontásra a rádiófrekvencia módszere sem képes. Ennek oka, hogy csak a zsírsejtek méretét csökkentik. Ám maguktól a zsírsejtektől nem szabadítanak meg, így azok bármikor újra megdagadhatnak. Tehát nincs valódi zsírbontó hatása.

Mennyibe kerül egy kúra elvégzése?

A rádiófrekvencia kezeléseket kúraszerűen kell elvégezni. Így körülbelül 10-15 darab kezelésre van szükség. Testrészenként az ár eltérő lehet, a kezelendő testrész méretétől függően. A végösszeg tehát egyetlen testrész esetén 80.000- 380.000 forintig is terjedhet.

Összességében: a masszázst hagyd meg a hétvégékre és ha valódi fogyást szeretnél elérni, akkor valódi zsírbontó módszerek után kell nézned!
Összességében: a masszázst hagyd meg a hétvégékre és ha valódi fogyást szeretnél elérni, akkor valódi zsírbontó módszerek után kell nézned!

Nos ezek voltak tehát azok a zsírbontó módszerek, amelyek valójában nem is azok, csak tévesen nevezik őket annak. Valódi zsírbontásról ugyanis csak akkor beszélhetünk, ha az alkalmazott módszer célzottan a problémás területen hat és onnan a zsírsejteket végleg eltünteti. Tehát a zsírsejtek számát csökkenti, nem csak a méretüket.

Összességében elmondható, hogy a fenti módszerek gyorsan érhetnek el nagyon szép eredményt a bőröd állapotán, illetve a narancsbőr elleni harcban is látványos hatást képesek felmutatni. Nem beszélve arról, hogy ott hatnak ahol Te szeretnéd, vagyis célzottak és átmenetileg a test kontúrját is javíthatják.

Nem átmenetileg, hanem véglegesen szeretnéd eltüntetni  makacs zsírpárnákat? Akkor olyan módszert kell választanod, amely végérvényesen megszabadít a zsírsejtektől, és nem csak azok tartalmától. Az sem utolsó szempont továbbá, hogy a fent említett kezelések valójában kúraszerűen végzendők. Ez így rendkívül költségessé válhat, főleg, ha a hatásuk lejárta után újra el kell végeztetned őket.

Félreértés ne essék: a fent említett módszerek nem rosszak vagy haszontalanok – pusztán hatásukat tekintve valódi zsírbontásra nem alkalmasak. Neked kell tudnod, hogy pontosan milyen eredményt szeretnél elérni a testeden és erre mennyi időt vagy  ezért mennyi pénzt vagy hajlandó kiadni.

Dr. Gulyás Tamás
orvos, életmódszakértő

A tudás hatalom – ha nem szeretnél felesleges eljárások és diéták áldozatául válni, tudj meg még többet a különböző zsírbontó módszerekről, és kattints ide!

Bezárás
>
×

Cart

Vásárolj még 15.000 Ft értékben az ingyenes kiszállításért!