logo-szepitogepek

Zsírleszívás – Minden, amit tudni akartál

Miről lesz szó?

Napjainkban már egyáltalán nem ördögtől való dolog diéta mellett más segítséget is igénybe venni a végleges fogyáshoz. Ehhez rengeteg módszer áll rendelkezésünkre, ám nagy részük hatástalan. A műtéti zsírleszívás bizonyul tehát az egyetlen olyan megoldásnak, amely célzottan és véglegesen megszabadíthat Téged a makacs zsírpárnáktól, ám érthető módon sokan ódzkodunk e műtéti eljárás gondolatától. De mi is a zsírleszívás valójában? Miért jó? És mi az árnyoldala? Van jobb megoldás?

Bár napjaink fogyókúrás társadalmában igazán nem szabadna az embernek szégyellnie magát azért, mert hatásos megoldást keres a makacs zsírpárnák ellen, a műtéti zsírleszívás módszerén való puszta gondolkodás erre készteti az embert – drasztikusnak, költségesnek és ijesztőnek tűnik. És ebből mi igaz? De legfőképp: léteznek ma már jobb megoldások a zsírleszívás módszerén kívül? Ezen kérdésekre most megtudhatod a választ.

Mi az a zsírleszívás?

A zsírleszívás vagy a zsírszívás (latinul: liposuctio) egy olyan plasztikai sebészeti beavatkozás, amely során egyes testrészekről eltávolítják a bőr alatt kialakult zsírszövet-felhalmozódásokat. A zsírleszívás a ’70-es évek óta alkalmazott műtéti kezelés.

zsirleszivas-veszelyei-fogyas
Zsírleszívás során a zsírsejtek eltávolításáról van szó, ezért az adott területen többé nem alakulhat ki zsírlerakódás, hiszen zsírsejtjeink többé már nem jönnek létre. Így lehetséges, hogy a zsírleszívás tartós, végleges.

Zsírleszívás 5 technikája

Zsírleszívás vákuummal (SAL = suction-assisted liposuction)

Ez a legrégebbi módszer zsírleszívás terén. A vákuummal végzett zsírleszívás során egy speciális fém kanült vezetnek a bőr alá, majd a vákuum segítségével eltávolítják az előzőleg fellazított, összetört zsírmennyiséget egy szívókanülön át.

Zsírleszívás energiával támogatva (PAL = power-assisted liposuction)

Ez egy gyűjtőkategória, zsírleszívás terén pedig azok a módszerek tartoznak ide, amikor nem a plasztikai sebész, hanem egy gép roncsolja szét a zsírt. Vibrációs zsírleszívás esetén például a kanül vibráló mozgása töri szét a zsírsejteket.

Vibrációs zsírleszívás végzésekor a kanül 6 mm-es távolságokat tesz meg, más módszereknél ez csupán 2 mm. Akinek tömény a zsírszövete, annak ez az eljárás hatékonyabb, ráadásul gyorsabb és kíméletesebb, mint a többi.

Zsírleszívás páros kanüllel (TCAL vagy TCL = twin-cannula (assisted) liposuction)

Ez az energiával támogatott zsírleszívás módszerei közé tartozik, sajátossága, hogy két kanüllel végzik, amik egymásba illeszkednek. A belső kanül végzi a fellazító mozgást, és a leszívott zsír általa távozik. A külső kanül barázdált, szerepe, hogy a belső kanült távol tartsa a fontos szövetektől zsírleszívás közben.

Zsírleszívás ultrahanggal (UAL = ultrasound-assisted liposuction)

A speciális kanül hegye ultrahang-frekvenciával működik, így töri össze a zsírt, amit végül vákuummal távolítanak el. Általában érzékenyebb vagy izmosabb testtájakon használják, pl.: a hát felső része, férfi mell, vagy térd, boka.

Zsírleszívás ultrahanggal (UAL = ultrasound-assisted liposuction)

A műtéti zsírleszívás módszerei között ez a legújabb, de széles körben még nem alkalmazzák, noha kevesebb vérzéssel jár, mint a zsírleszívás többi technológiája. Vízzel segített zsírleszívás esetében desztillált vízsugárral lazítják fel a zsírszöveteket.

Hogyan történik a zsírleszívás?

Nem különösebben bonyolult beavatkozás – zsírleszívás során ugyanis az adott, előre körülhatárolt területről az orvos egy úgynevezett szívókanül, illetve vákuum segítségével eltávolítja, kiszívja a zsírt. 

A műtét történhet helyi érzéstelenítés mellett, ez esetben azonban maximum 1-2 nem túl nagy testtáj szívható le. Altatásban végzett zsírleszívás esetén azonban egyszerre több, nagyobb területről is eltávolítható a zsírszövet.

Zsírleszívás menete

  1. az orvos ejt egy körülbelül 1 centiméteres bemetszést
  2. a bőr alá egy speciális fémkanült vezetnek
  3. alkalmanként a zsírszövetet a fent említett módszerek valamelyikével fellazítják
  4. “összetörik” a zsírszövetet
  5. eltávolítják a felesleges zsírmennyiség egy részét, ehhez pedig vákuumot és egy vastagabb (5-8 mm) szívókanült hívnak segítségül
  6. pár öltéssel bezárják a bemetszést
  7. bekötözik a sebet
  8. feladják a kompressziós ruhát, vagy harisnyanadrágot a páciensre

Zsírleszívás számokban

  • 1 óra a műtét időtartama.
  • 1 éjszakát kell bent tölteni a klinikán a műtétet követően.
  • 7 nap után állhatsz munkába a műtét után.
  • 3-4 hétig kell hordanod a kompressziós ruhát.


Előnye
, hogy célzottan a zsírleszívás problémás területekre összpontosít, és onnan kerül eltávolításra a fölösleges zsír, ahol az a legszembetűnőbb, így az esztétikus külső viszonylag kis erőfeszítéssel elérhető.

Hátránya azonban kétségkívül az, hogy a zsírleszívás ára rendkívül magas, továbbá fájdalmas, a lábadozás pedig cseppet sem kellemes, viszont időigényes. Számos kockázattal párosul továbbá, ami lehet például fertőzés vagy hegesedési probléma is. Nem csak ezekkel kell számolnod, ebben a cikkünkben részletesen beszélünk a zsírleszívás különböző kockázatairól. Amennyiben érdekel a téma, érdemes elolvasnod.

zsirleszivas-menete-zsirleszivas-veszelyei
A zsírleszívás egy műtéti beavatkozás, melynek során egy kanülön keresztül leszívják a zsírfelesleget.

Kinek lehet szüksége rá?

Vannak olyan testrészek (has, csípő, derék, comb, térd, stb.), ahonnan igen nehéz letornázni a felesleget. Ezeken a területeken a plusz kilók gyakran alkati eredetűek, és nemcsak esztétikai, hanem pszichés szempontból is zavaróak lehetnek.

Általában a páciensek eljárnak mozogni, odafigyelnek az étrendjükre, ám a helyileg felszaporodott zsírszövettel nem tudnak mit kezdeni, testük többi részével viszont elégedettek. Fontos megjegyezni, hogy a zsírleszívás komoly műtét, nem a fogyókúra eszköze, kizárólag bizonyos testtájak korrekciójára, kisebb mennyiségű zsírszövet lokális lerakódásának megszüntetésére alkalmas.

Hogyan lehetséges, hogy az eredmény végleges?

Közismert tény, hogy adott számú zsírsejttel születünk, amely felnőttkorban már nem változik. Zsírsejtek már nem szaporodnak, azonban méretük megdagad és összemegy annak megfelelően, hogy hízunk vagy fogyunk. Lényegében ez okozza a jól ismert jojó effektust – hiszen a zsírsejtek nem tűnnek el, maximum összemennek a szigorú diéta betartása során, ám amint újra elkezdesz újra rendesen táplálkozni, a zsírsejtek megdagadnak.

Nos. Zsírleszívás során pontosan a zsírsejtek eltávolításáról van szó, ezért az adott területen többé nem alakulhat ki zsírlerakódás, hiszen zsírsejtjeink többé már nem jönnek létre. Így lehetséges, hogy a zsírleszívás tartós, végleges. Persze mindez csak normál testsúly ingadozásra érvényes, extrém fokú hízás esetén a megműtött testtájon kisebb mértékű zsírlerakódás mutatkozhat.

Zsírleszívás helyett más megoldás? Kavitációs zsírbontás!

Napjainkban szerencsére már sokkal modernebb megoldások is elérhetők a célzott és végleges fogyás elérése érdekében, melyek annak ellenére, hogy hatásuk pontosan ugyanaz, mint a műtéti zsírleszívás hatása, lényegesen kevésbé drasztikusak és kevésbé költségesek, ráadásul esztétikai centrumokban, szépségszalonokban is elvégezhetők.

Az egyik ilyen megoldás a több évtizedes tapasztalattal bíró és ultrahangon alapuló kavitációs zsírbontás, mely előszeretettel fut „ultrahangos zsírleszívás” néven is, hiszen a módszer a zsírleszívás módszerével megegyezően ugyanúgy a zsírsejtek számát csökkenti, melyek helyén biológiai felépítésüktől fogva többé már nem keletkeznek újak.

Ehhez nem szükséges műtéti beavatkozás, sőt, ez az egyetlen zsírbontó módszer, amely rendelkezik a szépségszalonokban megegyező technológiájú és hatékonyságú, otthoni alkalmazásra kifejlesztett változattal is.

Szeretnél többet megtudni a kavitációs zsírbontás makacs zsírpárnákat eltüntető módszeréről? Akkor mindenképpen kattints ide!

Szeretnél már végre megszabadulni a makacs zsírpárnáktól, de fogalmad sincs, hogyan indulj el? Nem tudod melyik módszer lenne Számodra, a Te igényeidnek megfelelően a legideálisabb választás? Segítünk! Összegyűjtöttük Neked, hogy mi alapján válaszd ki a Neked megfelelő módszert, sőt, a szóba jöhető megoldásokról is szót ejtettünk átfogó tanulmányunkban!

Dr. Gulyás Tamás
orvos, életmódszakértő

hogyan-valasszak-kavitacios-zsirbontot

Számodra melyik zsírbontó - fogyasztó kezelés lehet eredményes?

Szakértői tanulmányunkból megtudhatod!
TOP

Neked ajánlott bejegyzések

hasi-zsirleszivas-szepitogepek
Hasi zsírleszívás? Ezekre készülj!

Ha tartós, hatékony, gyors hasi fogyásról van szó, bizonyára legtöbbünknek a hasi zsírleszívás ugrik be, mint az egyik legnépszerűbb plasztikai beavatkozás. De mégis hogyan működik

hasi-zsir-okai
Hasi zsír okai – Számít az életkor?

Keserves csatát vívunk a biológiával hasunk lapossá tételének érdekében. Ennek megértéséhez feltétlen ismerni kell a hasi zsír okait, hogy miért pont oda és miért pont

fogyas-hasrol-szepitogepek
Eredményes a fogyás hasról hasizom edzéssel?

A lapos has, vékony derék mindannyiunk kitűzött célja. Ennek érdekében rengetegen kezdenek sporttevékenységbe, hasizom gyakorlatba. Tegyük fel azonban a kérdést: valóban eredményes a fogyás hasról célzott

Tartalom

Kik vagyunk?

Több mint 12 éve minden napunkat annak szenteljük, hogy prémium készülékeinkkel valódi, változást hozzunk szépségápolási rutinodba! Velünk nem kell lemondanod a szalonok nyújtotta kezelésekről, hiszen minden általunk forgalmazott készülék a ma ismert leghatékonyabb technológiákat alkalmazza…

KÖVESS MINKET!

Csatlakozz hozzánk!

Értesülj elsőként új bejegyzéseinkről!

Címkék

Máris mennél?
Szeretnénk meglepni egy
5.500 Ft
értékű, készülékre beváltható kuponnal
Add meg adataidat és küldjük is!