Bőrfeszesítő eljárások – Hogyan fiatalítsuk meg bőrünket?

A bőrfeszesítő eljárások régóta foglalkoztatják az embereket. Már Kleopátra is kecsketejben fürdött. Igaz ő a bőre szépségéért és nem a ráncai miatt, de hát a kor ugye őt is elérte. Most kérdezhetnéd, hogy milyen kort, hiszen abban az időben nem éltek meg olyan öreg kort az emberek? Valóban, nem éltek addig, amíg most. De éppen elég ideig, hogy már ráncosodjanak, vagy megereszkedjen a bőrük. Kleopátra például 39 éves korában halt meg. Az az a kor mire bőrünk kollagéntartalmának 10%-át elveszítjük. Ekkor indul meg a bőrmegereszkedés és ráncosodás folyamata is.

Bőrfeszesítő módok: mit tehetünk?

Ez attól függ, hogy milyen erős a probléma és persze függ a kortól is. A bőr víztartalmának a csökkenése akár 20 évesen is olyan táskákat varázsol a szemek alá, hogy pakolni lehet bele. De ne szaladjunk annyira előre. Nézzük meg, hogy a bőrfeszesítés témakörében milyen módszerek is léteznek és az egyes bőrfeszesítő módszerek mennyire hatásosak:

Bőrfeszesítő torna

A tornagyakorlatok a bőrt nem feszesítik, de az izomzat tónusát növelik. Így ha a látvány a petyhüdt izomzat következménye, akkor igenis jó szolgálatot tesznek a különböző izomtömeg növelő vagy szálkásító gyakorlatok. Ily módon van testfeszesítő hatásuk, de ez nem bőrfeszesítő hatás.

A tornagyakorlatoknak van testfeszesítő hatásuk, de ez nem bőrfeszesítő hatás!
A tornagyakorlatoknak van testfeszesítő hatásuk, de ez nem bőrfeszesítő hatás!


Bőrfeszesítő masszázs

A különböző masszázsok nem csak az izomzatot, de a lelket is ellazítják. Mindemellett javítják a bőr vérkeringését és fokozzák a nyirokkeringést is. Ezáltal pedig serkentik a méregtelenítő folyamatokat. Így jó hatással vannak a bőrre és javíthatják a narancsbőr állapotát is. Valódi bőrfeszesítő hatásuk azonban nincsen.

Hidratáló krémek

A hidratáló krémek valódi bőrfeszesítő hatással rendelkeznek és el is tüntethetik a ráncokat. Hatásuk azonban csak átmeneti mivel azon alapul, hogy olyan anyagot juttatnak a bőrbe. Ez extra mennyiségű vizet képes megkötni, így a bőrfeszesítő hatást a bőrben rekedt víz okozza. Sajnos ezek az anyagok lebomlanak, elszállítódnak és hatásuk csak pont addig érvényesül, amíg ott vannak. A másik probléma ezzel a bőrfeszesítő módszerrel, hogy ezek a krémek nem tudnak lejutni a bőr mélyebb rétegeibe. Így kevés olyan krém van, ami valóban hidratál is.

A hidratáló krémek bőrfeszesítő hatása csak átmeneti. Tartós hatást nem fognak hozni!
A hidratáló krémek bőrfeszesítő hatása csak átmeneti. Tartós hatást nem fognak hozni!


Testtekercselés

A testtekercselés célja, hogy a méregtelenítő, keringésfokozó vagy hidratáló anyagok felszívódását fokozza. Hogy? Úgy, hogy az adott anyag tovább van a bőr felületén a tekercselésnek köszönhetően. A krémek, gélek hatása azonban nem más, csak némileg fokozható a módszerrel.

Bőrfeszesítés és a vákuum

A vákuum klasszikus elődje a köpölyözés, ahol kis csészékben hő segítségével hoznak létre negatív nyomást és az eszköz így szívja rá magát a bőrre. Ma már direkt szívó hatású szerkezetek is vannak, melyek erősebb szívásra is képesek, mint a valódi köpölyözés. A bőr és a bőralja átmozgatásával tonízálják az egész bőrt. Javítják annak keringését, fokozzák a méregtelenítő folyamatokat, így a narancsbőr egyik okát megcélozva ott érnek is el eredményt. Bőrfeszesítés szempontjából azonban módszernek nincs hatása, sőt, hosszú távon a bőr megnyúlását okozhatja, így a bőrfeszesítés szempontjából inkább kerülendő eljárásnak mondható.

Mezoterápia

A mezoterápia egy átfogó fogalom, mivel a mezo középsőt jelent, és elvileg minden olyan módszert ide sorolhatnánk, ami nem csak a bőr külső rétegét célozza. A név azonban redukálódott a mikrotűs eljárásokra, ahol a bőr középső rétegét apró tűszúrásokkal érik el. A tűn keresztül hatóanyag is bejuttatható, de a klasszikus mezoterápia lényege, hogy apró sebeket ejtenek a bőr középső rétegében, aminek gyógyulási folyamata eredményezi a bőrfeszesítő hatást. A módszer hátránya, hogy fájdalmas, és fertőzésveszéllyel jár. E mellett az igazi hatáshoz az kellene, az eljárást sokszor egymás után meg kellene ismételni, de a fentiek miatt nem ez a gyakorlat. Ennek az is az oka, hogy átmenetileg piros, pontszerű bevérzésekkel, majd hegekkel tarkított az arc… és ki az aki megint újra kezdené a procedúrát, amikor épp rendbe jött?

Bőrfeszesítés: Tű és fájdalom nélkül, látványosan!
Bőrfeszesítés: Tű és fájdalom nélkül, látványosan!


Rádiófrekvenciás bőrfeszesítő eljárás

A rádiófrekvencia alkalmas arra, hogy a bőr kötőszöveti rétegét úgy melegítse fel, hogy a külső réteg eközben nem melegszik. Ennek eredményeként a bőrmegújításhoz és a kollagénképzés megindításához elegendő hőmérséklet érhető el úgy, hogy közben a bőr külső része nem ég meg. Gondolj csak bele, a bőr szarurétege olyan szigetelő hatással bír, hogy ha belül 45 fokot szeretnél elérni, ahhoz kívül akár 60-70 fokot is el kellene érni, ami már égést okozna. Bent azonban ez a “kis” hő már elég ahhoz, hogy a kollagéntermelő sejtek akkora strasszhatást érzékeljenek, ami sebgyógyulási folyamathoz hasonló kollagénképzést indít be. A valódi rádiófrekvenciás bőrfeszesítő eszközök ezen az elven működnek.

Meg kell azonban jegyezni, hogy kisebb energiák alkalmazásával az olcsóbb rádiófrekvenciás készülékek is képesek hatóanyag bejuttatására, de ez nem keverendő össze a valódi bőrfeszesítő, kollagénképző hatással. Az ilyen kisebb gépeket hívják tű nélküli mezoterápiás eszközöknek, de ezek valódi bőrfeszesítő hatásra nem alkalmasak.

Dr. Gulyás Tamás
orvos, életmódszakértő

Ha egyetértesz azzal, hogy nem csak az arcod feszesítése fontos, hanem az egész tested bőrének fiatalítása, akkor kattints erre a cikkre, mert egészen biztosan hasznodra válik majd!

Bezárás
>
×

Cart

Vásárolj még 15.000 Ft értékben az ingyenes kiszállításért!