Bár szerencsére rendelkezésünkre állnak olyan, a műtéti zsírleszívással megegyező eredményű módszerek, amelyek műtét nélkül képesek a makacs zsírpárnák végleges eltüntetésére, (ilyen a kavitációs zsírbontás is, amiről bővebben itt olvashatsz) a zsírleszívás még mindig nagy népszerűségnek örvend. A leendő pácienseknek számtalan dologra kell odafigyelniük zsírleszívás előtt és után is. Ezen információkkal pedig fontos tisztában lenni, hiszen a műtét sikeressége a páciens megfelelő tájékozottságán is múlik.

Korábbi cikkünkben, melyet ide kattintva érhetsz el, már írtunk a zsírleszívásról, annak menetéről, technikáiról, valamint arról, hogy kiknek is ajánlják. Most azonban kivesézzük, pontosan mire kell ügyelni és észben tartani a zsírleszívás előtt és után.

Zsírleszívás előtt: Mire figyelj oda?

 • Először is részt kell venned egy teljes körű kivizsgáláson(labor, EKG, stb.). Ennek keretein belül derül ki, hogy a páciensnek van-e olyan egészségügyi problémája, ami kedvezőtlen irányban befolyásolhatja a zsírleszívás kimenetelét. Mindemellett a plasztikai sebésznek nemcsak a páciens teljes kórtörténetét kell ismernie, de étkezési szokásait is.
 • Szemmel kell tartanod a menstruációs ciklusodat, a műtétet ugyanis úgy kell tervezni, hogy ne a menstruációs napokra essen.
 • Mérsékelned kell a dohányzást, sőt. A legtöbb plasztikai sebész azt szokta javasolni, hogy a páciens legalább egy héttel a zsírleszívás előtt hagyja abba a dohányzást. A nikotin ugyanis nem csak, hogy lassítja a gyógyulási folyamatot, de negatívan befolyásolja a sebgyógyulást és gyengíti az immunrendszert is.
 • A zsírleszívást megelőző pár napban érdemes sok folyadékot és könnyű ételeket fogyasztanod, C-vitaminnal, szelénnel és cinkkel.
 • A zsírleszívás előtti 2 hétben kerülnöd kell az aszpirint és a ginkgo bilobát, ugyanis alvadásgátló hatással rendelkeznek, így műtét során fokozhatják a bevérzéseket.
A zsírleszívás egy rendkívül drasztikus műtéti beavatkozás, így nem mindegy, hogy mit teszel előtte és utána.
A zsírleszívás egy rendkívül drasztikus műtéti beavatkozás, így nem mindegy, hogy mit teszel előtte és utána.

Zsírleszívás után: Mire számítsak?

Rövidtávon

 • Amennyiben altatásban történt, a zsírleszívás után egy éjszakát a kórházban kell töltened. Reggel pedig ugyan már távozhatsz, de autót még nem szabad vezetned. A műtét utáni reggelre mindenképpen kényelmes, laza ruhát készíts, amit könnyen fel tudsz venni.
 • Vérhígítót kell alkalmaznod. Zsírleszívás után 5-10 napon át előírják a vérhígító injekció beadását, a mélyvénás trombózis és a tüdőembólia megelőzésére.
 • Varratszedésre és kontrollvizsgálatokra kell járnod. Általában a műtétet követő egy hét múlva történik a varratszedés, addig a sebeket nem érheti víz. A kontrollvizsgálatok időpontjai általában így alakulnak: 2. nap, 7. nap, 2. hét, 4. hét, 3. hónap, 6. hónap, 1 év.
 • 4-6 hétig kompressziós ruhát kell viselned. A szorító ruhát az első 4 napban tilos levenni, az 5. napon is csak egy rövid zuhanyzás idejére. Zsírleszívás után 2-3 hétig éjjel-nappal, utána csak nappal kell hordani. A kompressziós ruha viselése azért elengedhetetlen, mert gyorsítja a gyógyulást.
 • Sokat kell pihenned. Zsírleszívás után 2-3 napos pihenés javasolt, de aki teheti, maradjon otthon egy egész hétig, hiszen a műtét megterheli a szervezetet, ezért megeshet, hogy a páciens gyengébbnek, fáradékonyabbnak érzi magát a megszokottnál. A felépülés pontos időtartama mindig függ a zsírleszívás mértékétől. Zsírleszívás után 1-1,5 hónapig mindenképp kerülni kell a nehéz fizikai munkát, sportot.
 • Számíts tompa izomlázszerű, vagy égő jellegű fájdalomra. Ezek csak az első héten várhatóak, és vény nélkül kapható fájdalomcsillapító gyógyszerekkel kezelhetőek.
 • Előfordulhatnak duzzanatok, véraláfutások, kék-zöld-sárga foltok. Ezek többnyire 10-14 nap alatt felszívódnak. Véraláfutásra és a heggyógyulás elősegítése érdekében speciális krémeket szoktak ajánlani. Általában 2 hét után már nincs látható nyoma a zsírleszívásnak, csak pár milliméteres heg marad. Persze több hónapnak kell eltelnie, míg a kezelt terület teljesen regenerálódik zsírleszívás után, és a végleges kontúr kialakul.

Hosszabb távon

 • Kisebb bevérzés jelentkezhet.  Ebben az esetben napi 10-12-szer 15-20 percig tartó száraz jegelés ajánlott.
 • Kerüld a szoláriumot, napozást, valamint a szaunát legalább 2 hónapig.
 • Oda kell figyelned az étrendedre. Zsírleszívás után a vaspótlás érdekében a következőket érdemes fogyasztanod: vörös húsok, bab, lencse, borsó, rozskenyér.
 • Ajánlott igénybe venni alakformáló kezeléseket. A hegesedés folyamata miatt a bőr átmenetileg keménnyé, egyenetlenné (narancsbőrszerűvé) válhat, erre ultrahangos alakformáló vagy vákuumos masszírozó kezeléseket szoktak javasolni a műtét után néhány héttel.
A műtéti zsírleszívás után nagyon sok pihenésre van szüksége a szervezetnek.
A műtéti zsírleszívás után nagyon sok pihenésre van szüksége a szervezetnek.

Zsírleszívás helyett más megoldás? Van!

Jogosan gondolhatod most azt, hogy ez egy iszonyú költséges és fájdalmas beavatkozás, ugyanis ez így is van.

Mielőtt azonban teljesen feladnád, hogy végre tartósan lefogyj az általad problémásnak tartott területekről – legyen az a has, a comb, a fenék vagy a karok – nem árt tisztában lenned azzal, hogy manapság már egyáltalán nem csak a műtéti zsírleszívás az egyetlen módja a makacs zsírpárnák eltüntetésének.

Szerencsére napjainkban már rendelkezésünkre állnak olyan, műtétet nem igénylő kezelések, amelyek szépségszalonokban és esztétikai központokban vehetők igénybe. Ezek pedig pontosan ugyanazt a hatást érik el, mint a műtéti zsírleszívás – csak fájdalom nélkül!

Az ultrahangos rezgéseken alapuló kavitációs zsírbontás névre hallgató módszer például ezek közül is a legtöbb tapasztalatot és pozitív visszajelzést felvonultató eljárás, amit beszédesen „ultrahangos zsírleszívásként” is emlegetnek, noha természetesen egyáltalán nem jár műtéttel, sőt, a technológia fejlődésének hála már otthoni készülék által is kivitelezhető.

De ne higgy nekünk feltétel nélkül – erre a cikkre kattintva azonban elolvashatsz mindent a műtéti zsírleszívást helyettesítő kavitációs zsírbontásról!

Szeretnél végre megszabadulni a makacs zsírpárnáktól, de fogalmad sincs, hogyan indulj el? Segítünk! Összegyűjtöttük Neked, hogy mi alapján válaszd ki a Neked megfelelő módszert, sőt, a szóba jöhető megoldásokról is szót ejtettünk átfogó tanulmányunkban.

fogyas-zsirbontas-szepitogepek

Számodra melyik zsírbontó – fogyasztó kezelés lehet eredményes?

Szakértői tanulmányunkból megtudhatod!

 

Dr. Gulyás Tamás,
orvos-életmódszakértő

Bezárás
×

Cart

Vásárolj még 15.000 Ft értékben az ingyenes kiszállításért!