Egy bizonyos kor felett sokunk úgy érezheti, hogy az arcfelvarrás a megfelelő választás, ha tartósan meg akarunk szabadulni arcunk ráncaitól és megereszkedett bőrünktől. De mivel jár ez a beavatkozás? Meddig tart a hatása? És mennyibe kerül? Nézzük meg!

Lehet, hogy meglepő, de az arcfelvarrás talán a legrégebben alkalmazott szépészeti beavatkozás. Már több, mint 40 éve alkalmazzák és az újabb módszerek vele párhuzamosan alakultak ki, részben azért is, mert helyettesíteni akarták a beavatkozást kisebb, kevésbé veszélyes procedúrákkal.

Ugyanis amennyiben arcfelvarrásra adod a fejed, számolnod kell azzal is, hogy a műtéti kockázat is nagyobb, bár az eredmény is sokkal hosszabban, hosszú évekig tart majd, ellentétben a műtét nélküli beavatkozásokkal.

Az arcfelvarrás beavatkozására sokszor arcplasztikaként is hivatkozunk. Azonban az arcplasztika fogalma sok orvosi szakma közös tudásából jött létre, így az magába foglalja az orrplasztikát, a szemöldök emelést, a szemhéjfelvarrást, az arcfelvarrást, sőt a trauma sebészetet, arcrekonstrukciót is. A szépészetben azonban mégis inkább az arcfelvarrást értik alatta, mivel a többi eljárást a saját nevén emlegetik.

Kinek ajánlott?

Bár mindenki egyéni tempóban öregszik, mégis azt kell mondani, hogy az arcfelvarrás a mélyebb ráncokkal és már megereszkedett bőrrel bíró arc esetén alkalmazott eljárás. Ennek megfelelően inkább az 50 éves kor feletti korosztály a beavatkozás alanya.

Azt azonban érdemes megjegyezni, hogy az arcplasztika vagy arcfelvarrás egy komoly műtéti beavatkozás. A beavatkozás altatásban történik, és viszonylag nagy sebfelülettel jár. Ennek megfelelően nagyobb veszélyeket kell felvállalni, mint egy ráncfeltöltő beavatkozás esetén.

ultrahangos-zsirleszivas-ultrahangos-zsirbontas
Az arcplasztika, arcfelvarrás komoly műtéti eljárás, amely viszonylag nagy sebfelülettel jár.

Az arcplasztika vagy arcfelvarrás menete

Az arcfelvarrás egy hosszú, 2-3 órás beavatkozás és általában altatásban történik.

Az arcpalsztika vagy arcfelvarrás során a sebészi metszést a hajas fejbőr határán, illetve a fül előtt és mögött ejtik. Ezt követően a bőrt gondosan felszabadítják az alapjáról, hogy meg lehessen húzni. Ez egy nagyon precíz, nagy odafigyelést és sok gyakorlatot igénylő folyamat. Fontos, hogy se fontosabb erek, se idegek, se mimikai izmok ne sérüljenek és a bőr se kerüljön átvágásra.

Ha a bőr megfelelő területei szabaddá váltak, a bőrt meghúzva a felesleges rész kivágják és az új bőrszélt összevarrják a hajas fejbőrrel.

Ébresztés előtt egy rugalmas maszkot helyeznek az arcra, ami általában egy hétig még fent marad. Ennek célja a duzzanatok kialakulásának megelőzése, illetve a bőr megfelelő letapadásának biztosítása. 

Bár a vágás csak egy csík a hajas fejbőr mentén, a sebfelület gyakorlatilag az arc szinte egész területe a bőr alatt. Emiatt az első napokban erős fájdalomra kell számítani, és érdemes folyamatosan szedni fájdalomcsillapítót, a kezelőorvossal egyeztetve.

Ha ilyenkor megfigyeljük az arcot, tele lehet véraláfutásokkal, kék-zöld foltokkal, duzzanatokkal, mint akit összevertek. Ezek a műtétet követő 2 héttel történő varratszedésra nagyrészt oldódnak, felszívódnak. 

Az eredmény a ráncok és megereszkedett bőr tekintetében szinte azonnali, de az említett velejáró problémák miatt a végleges eredmény 6 hét múlva látható. A gyógyulás lágylézerrel gyorsítható.

Miért választják az arcfelvarrást?

Az arcfelvarrást azok választják, akiknek elegük van a részmegoldást nyújtó krémekből, ráncfeltöltésekből és szeretnének komplex megoldást kapni ráncos, megereszkedett bőrükre.

Milyen testrészeken alkalmazható?

Az arcfelvarrást az arcon alkalmazzák. Mini változata a szemhéjplasztika vagy szemhéjfelvarrás, ami egy sokkal kisebb, veszélytelenebb eljárás. Az arcfelvarrás célja azonban az arc egészének fiatalosabbá tétele, így valójában nem ránctalanító – ezért helytelen a ráncfelvarrás kifejezés – hanem egyben bőrfeszesítő eljárás, aminek célja az egész arc kezelése.

Arcfelvarrás árak

Az arcfelvarrás egy egyszeri műtéti beavatkozás, amit évekkel később igény szerint meg lehet ismételni. Az arcfelvarrás egyszeri ára pedig – bár ez plasztikai sebészeti központoktól eltérő – 390 – 800.000 Ft-ig terjedhet. Ez az összeg azonban nem foglalja magában a műtéti eljáráshoz elengedhetetlen konzultációs díjak, vizsgálatok (laborvizsgálat, mellkas röntgen, EKG), altatás, valamint az esetenként szükséges magánklinikai szolgáltatási díját, ami így összesen még legalább 260.000 Ft-tal tetézheti a végösszeget.

Arcfelvarrás előtt és után

Az arcfelvarrást vagy arcplasztikát egy komplex kivizsgálás előzi meg, hiszen egy altatással járó műtéti beavatkozásról van szó. Labor és EKG mindenképp szükséges.

A műtét előkészületeiről a beavatkozást végző orvos ad tájékoztatást, de mindenképp éhgyomorra kell érkezni.

A műtét utáni hetekben az arcot a napsugárzástól óvni kell, a kötést megfelelő módon kell alkalmazni, és ajánlott a dohányzás mellőzése.

Az arcplasztika, arcfelvarrás előtt egy komplex kivizsgálás szükséges, mivel egy altatással járó műtétről van szó.

Arcplasztika (arcfelvarrás) veszélyei

Mivel műtéti beavatkozásról van szó, az arcplasztika is kockázatokkal járó beavatkozás. Számba kell venni az altatás kockázatait is, főként, hogy kisebb rendelőkben nem olyan az anesztézia felszereltsége, mint nagyobb műtőkben. A műtét kockázata lehet a sebfertőzés, a műtétet követően fellépő vérzés, érzékenységi reakciók, gyulladás, illetve az arc beidegzésének zavara, vagy a mimikai izmok sérülése vagy átmeneti működészavara.

Fontos minden gyógyszerről tájékoztatni az orvosokat, mivel például a műtét előtt 5 nappal bevett aszpirin is fokozhatja a vérzésveszélyt.

Összességében az arcplasztikáról

Van az a pont, ahol az arcfelvarrás az egyetlen megoldás, mivel a jelentősen megereszkedett, megnyúlt bőrt már nem lehet más módszerekkel összehúzni. 

Az arcplasztika pedig a legkomplexebb, leghosszantartóbb megoldás, amit a haszon és a kockázat mérlegelésével érdemes igénybe venni. Tény, hogy évekig tartó hatékony megoldást nyújt azáltal, hogy mecahnikusan feszesíti a bőrt, a felesleges rész eltávolításával. Amennyiben azonban nincs rá például szakmából adódó igény, (ilyen lehet a színészek foglalkozása) érdemesebb lehet inkább folyamatos kollagén megújító módszert alkalmazni.

Miért? 

A kötőszövet megújulása fiatal korban még természetes folyamat. A folyamatosan sérülő, megnyúló kötőszöveti rostokat, ugyanis a szervezet új rostokkal pótolja. A kor előrehaladtával azonban ennek a bőrmegújító folyamatnak az egyensúlya bomlik meg, és a kötőszöveti kollagén és elasztin rostokat termelő fibroblaszt sejtek működése lassul vagy leáll. Ezért ha megereszkedett bőrről és ráncokról is beszélünk egyben, akkor mindenképp olyan bőrmegújító módszerre van szükség, ami a bőr kötőszöveti struktúráját tudja javítani. 

Ilyen bőrmegújító módszer lehet például a Drakula kezelés (melyről itt írtunk), vagy a rádiófrekvenciás bőrfeszesítés (melyről itt írtunk bővebben). Utóbbi, a rádiófrekvenciás bőrfeszesítés például úgy serkenti a kollagén termelést, hogy kis hőcsomagok közlésével olyan információt juttat a bőr belsejébe, mintha az valódi sérülésnek lenne kitéve. Ennek hatására a kollagén és elasztin termelő sejtek aktivitása megnő, és a kötőszöveti rostok megerősödnek. Rádiófrekvenciás kezelést igénybe lehet venni szalonban is kúraszerűen, de otthon alkalmazva folyamatos kezelést lehet vele biztosítani. Így elérhető, hogy idősebb korban is megállítsuk az idő múlását.

Dr. Gulyás Tamás,
orvosszakértő

Mielőtt még az arcfelvarrás drasztikus lépésére szánnád el magad, szeretnéd megtudni milyen más lehetőségeid vannak a ráncok és a megereszkedett bőr ellen? Akkor alábbi szakmai összefoglalónkat Neked találtuk ki!

ranctalanitas-borfeszesites-rancok-ellen

Számodra melyik ránctalanító kezelés lehet eredményes?

Szakértői tanulmányunkból megtudhatod!

Bezárás
-8.000 Ft gépekre
Sajnos nem nyertél
-5.000 Ft gépekre
Ingyenes szállítás
20% gélekre
-3.000 Ft gépekre
-8.000 Ft gépekre
Sajnos nem nyertél
-5.000 Ft gépekre
Ingyenes szállítás
20% gélekre
-3.000 Ft gépekre
Pörgess most és nyerj!

Iratkozz fel hírlevelünkre és tedd próbára szerencséd!

20% gélekre
Sajnos nem nyertél
-5.000 Ft gépekre
Ingyenes szállítás
20% gélekre
Sajnos nem nyertél
-5.000 Ft gépekre
Ingyenes szállítás
Pörgess most és nyerj!

Add meg e-mail címed, neved és teszteld szerencsédet!  

A kuponkód akciós termékekre is beváltható.

×

Cart

Vásárolj még 15.000 Ft értékben az ingyenes kiszállításért!