logo-szepitogepek

A narancsbőr 2 valódi oka

Miről lesz szó?

A narancsbőr okai, azaz a valódi okai merőben eltérnek a gyakran hangoztatott tényezőktől. De akkor melyek a narancsbőr valódi okai és melyek azok amelyekre csak azt hisszük, hogy azok? 

Mit hisznek sokan a narancsbőr okainak?

Gondolom már Te is ezerszer olvastál azokról a bizonyos narancsbőrt kiváltó okokról, mint például a mozgásszegény életmód, egészségtelen táplálkozás, stressz stb. Észrevehetted azonban, hogy akárhogyan is próbálod ezeket a tényezőket figyelembe enni, a narancsbőr ugyanúgy ott virít a combodon vagy ha el is tűnik, az általában nem marad úgy sokáig. 

Ebből fakadóan feltehetted már magadnak a kérdést: Vajon a narancsbőr valóban ezek miatt jön létre? Vagy ennél komolyabb tényezők állnak a háttérben? Megsúgjuk: a narancsbőr okai, mármint valódi okai bizony nem az imént felsorolt tényezőkben bújnak meg.

Természetesen a narancsbőr kezelés esetén nem csak a narancsbőr okai fontosak – bár kétségtelen, hogy elengedhetetlen a valódi okok ismerete -, hanem a narancsbőr fokozata is. Hiszen értelemszerűen teljesen más kezelést igényel egy olyan narancsbőr, ami álló helyzetben még nem is látszik, mint egy olyan, amin már állva is egyértelműen kivehetők a gödröcskék. Erről korábban itt írtunk, így a teljes körű narancsbőr kezeléshez érdemes elolvasnod!

Most azonban beszéljünk inkább arról, hogy mi miatt alakul ki valójában a narancsbőr!

narancsbor-oka-narancsbor-kezeles
A narancsbőr 2 fő oka: a bőr laza szerkezete és a nagyméretű zsírsejtek.

Kiket érint a narancsbőr?

Felmerült már benned, hogy miért mindig csak a nők panaszkodnak a narancsbőrük miatt? Persze, vegyük figyelembe azt is, hogy a férfiak általában nem beszélnek a kozmetikai problémáikról. 🙂 Itt azonban más áll a háttérben. 

A nőknél ugyanis valóban sokkal hamarabb és súlyosabban alakul ki narancsbőr. És az is igaz, hogy a probléma sokkal több nőt érint, mint férfit. Olyannyira, hogy a narancsbőr már-már másodlagos női nemi jellegnek is tekinthető, hiszen a felnőtt nők legalább 90%-át érinti, férfiaknál viszont szinte soha nem fordul elő.

Ennél fogva mondhatjuk, hogy a narancsbőr okai egyrészt az eltérő hormonális folyamatok, másrészt a nők bőrének különleges szerkezete. De ne ilyen gyorsan.

Narancsbőr okai és a kialakulásához vezető út

Ahhoz, hogy a narancsbőr okai ellen hatékonyan tudd felvenni a harcot, fontos megértened, hogy mi is pontosan a narancsbőr, valamint azt, hogy a kialakulásához milyen alapvető tényezők járulnak hozzá.

A narancsbőrt nagyméretű zsírsejtek alkotják, amelyek rengeteg zsírt és salakanyagot raktároznak. A hatalmas zsírgolyók a bőr megnyúlt kollagénrostjai közt áttüremkednek, így kívülről is jól láthatóvá válnak, egyenetlenné téve a bőrfelszínt. Ezt felnagyítva úgy képzelhetjük el, mint a kötözött sonka felszínét, ahol a merev fonalak között kitüremkedik a sonka anyaga.

Ha ezt olvasod elkönyvelheted magadban, hogy a zsírsejtek megkisebbítése megoldhatja a problémát, pedig az csak másodlagos, ha ugyanis a sonkát sokkal sűrűbb hálóval fognánk össze, nem türemkedhetne ki semmi. A kötőszövet szerepe tehát sokkal fontosabb, mint gondolnád. De térjünk is vissza a nők és férfiak eltérő bőrszerkezetéhez.

Narancsbőr okai: A legfontosabb probléma

A férfiakétól eltérően a női kötőszövet (bőr) lazább szerkezetű, tehát a narancsbőr oka, hogy a nőknél a kötőszöveti rostok távolabb helyezkednek el egymástól, ráadásul a rostok lefutása is eltérő. Így a megnövekedett zsírsejtek könnyebben ki tudnak türemkedni, ami által a bőr felszíne könnyen hepehupássá válik.

Nők esetén biológiai szempontból azért lényeges, hogy eltérő kötőszövettel rendelkezzenek, mert ez teszi lehetővé, hogy terhesség alatt a bőr könnyen tudjon nyúlni a pocak növekedése során. Sajnos ennek folyománya, hogy a narancsbőrre való hajlamosság egyértelműen a női nem életét keseríti meg.

Gondolj csak bele! A férfiak is épp úgy táplálkoznak vagy éppen sportolnak, de még sincs narancsbőrük. Ennek oka, hogy a kötőszövetük erősebb, ami nem engedi, hogy a zsírsejtek kitüremkedjenek.

Nőknél a lazább kötőszövet hasznos a baba kihordása idején, mert a bőr szépen tud tágulni, azonban a további életszakaszokban már hátrányként jelenik meg, ugyanis a narancsbőr okaira vezethető vissza. 

Emiatt a laza kötőszövet miatt figyelhetjük meg azt a jelenséget is, hogy a vékony testalkatú modelleken és az élsportoló nőkön is épp úgy lehet látni narancsbőrt, de az elhízott férfiakon nem igazán. 

A női nemi hormonok hatására ráadásul a medencetájékon, a combokon és a hason könnyebben halmozódik fel a felesleges zsír, épp ezért a narancsbőr is ezeken a területeken jelenik meg legelsőként.

Tudtad?

Bizonyos genetikai adottságok is befolyásolják a narancsbőr kialakulását, például, ha kifejezetten laza kötőszövetet örököltünk felmenőinktől.

Természetesen a narancsbőr esetén közrejátszanak a már bevezetőben említett súlyosbító tényezők is, melyeket érdemes kizárni – ezekről bővebben itt írtunk -, mindazonáltal a hosszantartó és valódi narancsbőr kezeléshez a női laza kötőszövet problematikáját szükséges mihamarabb korrigálni.

A női bőr különlegessége

Na, de jöjjön akkor egy laza kis biológia, hogy megértsük miben is különbözik annyira a női kötőszövet.

Ahogyan említettük a narancsbőr oka a női bőr eltérő szerkezetében, illetve a hormonális hatásokban rejlik. Alapvetően a bőrt a benne lévő kötőszöveti hálózat tartja a helyén és egyben. 

Ez a kötőszöveti rostszerkezet a nők esetén inkább párhuzamos, míg a férfiaknál keresztirányú elemekből épül fel.

A könnyebb megértés érdekében képzelj egy búzamezőt, ahol a búzaszálak a földet összekötik a kalászokkal. A kalászok alkotják a bőr külsejét. A kalászok szép rendezetten állnak, de ha kicsit is meglazulnak, megnyúlnak, ráadásul közéjük nagy gumilabdákat tuszakolsz, akkor a kalászok rétege elveszti egyenletes, sima felületét és rajta behúzódások jelennek meg. 

Nos, pontosan így alakul ki a narancsbőr is! Csak ez esetben a gumilabdák a zsírsejtek.

Tudtad?

A narancsbőr egyszerűen a női mivoltodból ered! Ne emészd magad, ha sportolsz, egészségesen táplálkozol, mégis narancsbőrös vagy. A narancsbőr eltüntetéséhez a bőr feszesítésére, megújítására van szükség! 

A férfi bőr ellenállósága

A férfiak bőrének rostszerkezete ezzel ellentétben nem párhuzamos rostszerkezetű, így itt nem jellemző a búzaszálas hasonlat. Ezt a rostszerkezetet inkább egy cserjéshez kellene hasonlítani, ahol a rostok egymást keresztezve tartják a bőrt. 

Még mielőtt férfitársainkat megsértenénk, kiemelnénk, hogy ez a szerkezet is szabályos és rendezett, csak éppen nem merőleges a bőrre. A zsír itt is betüremkedhet, de behúzódások ennek hatására sokkal kevésbé alakulnak ki.

Azért megjegyeznénk, ahogyan az életben megszokott, hogy itt sem minden fekete vagy fehér, tehát a női és férfi bőr sem csak kétféle lehet. Jelen esetben a két szélsőséget mutattuk be, ebből kifolyólag természetesen vannak olyan nők, akiknél sosem alakul ki narancsbőr és vannak férfiak, akik pont úgy küzdenek a narancsbőr ellen, mint a nők. Mégis elmondható, hogy a fent vázolt helyzet az általános.

Ezek tehát azok a valódik okok, amelyek a narancsbőr kialakulásában alapvető szerepet játszanak. 

És hogy milyen narancsbőr elleni kezelések állnak rendelkezésedre a narancsbőr eltüntetéséhez? Azt szakértői összeállításunkból tudod meg, ahol nem csak megosztjuk veled a narancsbőr elleni kezelések hatékonysági fokát, de képes leszel általa kiválasztani a Számodra leginkább megfelelőt!

Dr. Gulyás Tamás
orvos, életmódszakértő

narancsbor-kezeles-otthon-forever-beauty

Számodra melyik narancsbőr elleni kezelés lehet eredményes?​

Szakértői tanulmányunkból megtudhatod!

TOP

Neked ajánlott bejegyzések

hasi-zsirleszivas-szepitogepek
Hasi zsírleszívás? Ezekre készülj!

Ha tartós, hatékony, gyors hasi fogyásról van szó, bizonyára legtöbbünknek a hasi zsírleszívás ugrik be, mint az egyik legnépszerűbb plasztikai beavatkozás. De mégis hogyan működik

hasi-zsir-okai
Hasi zsír okai – Számít az életkor?

Keserves csatát vívunk a biológiával hasunk lapossá tételének érdekében. Ennek megértéséhez feltétlen ismerni kell a hasi zsír okait, hogy miért pont oda és miért pont

fogyas-hasrol-szepitogepek
Eredményes a fogyás hasról hasizom edzéssel?

A lapos has, vékony derék mindannyiunk kitűzött célja. Ennek érdekében rengetegen kezdenek sporttevékenységbe, hasizom gyakorlatba. Tegyük fel azonban a kérdést: valóban eredményes a fogyás hasról célzott

Tartalom

Kik vagyunk?

Több mint 12 éve minden napunkat annak szenteljük, hogy prémium készülékeinkkel valódi, változást hozzunk szépségápolási rutinodba! Velünk nem kell lemondanod a szalonok nyújtotta kezelésekről, hiszen minden általunk forgalmazott készülék a ma ismert leghatékonyabb technológiákat alkalmazza…

KÖVESS MINKET!

Csatlakozz hozzánk!

Értesülj elsőként új bejegyzéseinkről!

Címkék

Máris mennél?
Szeretnénk meglepni egy
5.500 Ft
értékű, készülékre beváltható kuponnal
Add meg adataidat és küldjük is!