Zsírleszívás és kockázatai

Jelenleg két igen hatékony módszer áll a rendelkezésedre a makacs zsírpárnák tartós és látványos eltüntetésére. A szépségszalonokban is elvégezhető kavitációs zsírbontás, valamint egy sebészeti beavatkozás, a zsírleszívás. A zsírleszívás manapság már rutin műtétnek számít. Mégsem lehet azonban elégszer hangsúlyozni, hogy mint minden orvosi beavatkozásnak, ennek is vannak komoly kockázatai. Alábbi cikkünkben pedig pontosan ezeket gyűjtöttük össze Neked!

Mert hiába a rutin, komplikációkra, valamint a műtét után fellépő szövődményekre így is számítani kell. Sokakat éppen az tart vissza egy ilyen beavatkozástól. Félnek az esetleges következményektől, és inkább más módszerek után néznek, ha a zsírpárnáikat csökkenteni szeretnék. Szerencsére napjainkban már erre is van lehetőség bőven, erről azonban később beszélünk.

Korábbi cikkünkben, melyet erre a linkre kattintva érhetsz el, már részleteztük a zsírleszívást érintő tudnivalókat. Erre a cikkre kattintva pedig megtudhatod mennyi mindent kell fejben tartanod a műtét előtt és után. Azonban arról még nem esett szó, hogy mégis milyen kockázatokkal kell számolnod, ha műtéti zsírleszívásra adod a fejed. A  zsírleszívás lehetséges szövődményei között ugyanis szerepel a vérömleny, a gyulladás, valamint az ér- és idegsérülés is. Amennyiben pedig altatásban végzik a műtétet, úgy annak a kockázataival is számolni kell. Bár az esetlegesen fellépő szövődmények a műtétet követő kontroll során jól beazonosíthatóak és kezelhetőek, mégsem kellemes egy-egy ilyet átélni.

Zsírleszívás: Miért is tartós?

A műtéti zsírleszívás nagy előnye az, hogy végleg megszabadít a zsírsejtektől, így az általa elért fogyás tartós marad.

De miért van ez így?

Közismert tény, hogy adott számú zsírsejttel jövünk a világra, melynek száma felnőtt korunkra már nem változik. Nem osztódnak, nem szaporodnak. A hízást és a fogyást “mindössze” az okozza, hogy ezeknek a zsírsejteknek a mérete nő vagy csökken életmódunktól és egyéb adottságainktól függően. A diéta, az edzések és társaik csak és kizárólag a zsírsejteknek a méretét tudják csökkenteni ideig-óráig, ám amint felhagyunk velük, zsírsejtjeink mérete újra megdagad, ezzel együtt pedig mi is – ez a jól ismert jojó effektus.

A tartós fogyás azonban nem elérhetetlen, pusztán a zsírsejtek mérete helyett a zsírsejtek számát kell csökkentenünk hozzá – és erre alkalmas a műtéti zsírleszívás is. A beavatkozás során egy szívókanül segítségével szó szerint leszívják a felesleges zsírt, ezáltal szabadítva meg a zsírsejtektől, melyek többet már nem nőnek vissza, nem szaporodnak. Természetesen ez nem ilyen egyszerű, egy korábbi cikkünkben pedig részletesen le is írtuk, hogy pontosan mire kell számítanod, amennyiben zsírleszívásra adod a fejed – kattints ide a cikkért.

Ez mind szép és jó, ám ahogy már említettük, és ahogy ez már valószínűleg világossá vált számodra is, a zsírleszívás egy rendkívül drasztikus műtét, így számos komplikáció, szövődmény merülhet fel, ami beárnyékolhatja eredményeit.

Bár a zsírleszívás sokáig és sokaknak az egyetlen megoldásnak tűnt az álomalak elérése érdekében, mint minden műtéti beavatkozásnak, ennek is több kockázata van, mint előnye.
Bár a zsírleszívás sokáig az egyetlen megoldásnak tűnt a gyors és tartós fogyáshoz, mint minden műtéti beavatkozásnak, ennek is több kockázata van, mint előnye.

A komplikációkat két csoportra oszthatjuk:

    • Egészségügyi: utóvérzés, gyulladás, fertőzés, duzzanat, savógyülem, bőrideg sérülés, bőrelhalás, kisebb vérerek sérülése, zsírembólia, kóros hegképződés, sebgyógyulási zavar, vérveszteség, vérömleny, altatással szembeni túlérzékenység.
  • Esztétikai: felületi kontúr egyenetlenségek, hegproblémák, bőrszín elváltozás.

Előbbiek közül az öt legsúlyosabb problémát a következőkben forszírozzuk.

A heg begyulladása

Ez az egyik legsúlyosabb szövődmény, de előfordulása ezrelékes valószínűségű. Nagyfokú gyulladás esetén újabb műtétre van szükség, amikor a műtött területet újra felnyitják, és a gyulladásos váladékot leszívják.

Vérömleny

Gyulladás forrása lehet, de megjelenése nagyon ritka, 1%-nál nem gyakoribb. Zsírleszívás során a nagyobb erek általában nem sérülnek a szívókanül speciális kialakítása miatt.

Bőrérzés problémák

3-4% annak az esélye, hogy zsírleszívás után a kezelt területen átmenetileg érzészavar vagy érzéskiesés alakuljon ki a bőridegek sérülése következtében. Kivételes esetekben ez az érzéketlenség azonban állandósulhat is.

Sebgyógyulási zavar

A zsírleszívás műtéti hegei nagyon rövidek, ezért legfeljebb keloid képződésre hajlamos egyéneknél fordulhat elő a hegképződés zavara.

Tartós elszíneződés

Esetenként előfordulhat, hogy a megműtött bőrfelületen bevérzés okozta elszíneződés alakul ki (árnyalataival sötétebb lehet a környezeténél), ami akár több hónapig is látszódhat, de utána elmúlik.

A zsírleszívás tehát egy komoly műtéti beavatkozás, és mint ilyen, kockázatokkal jár. Nem beszélve arról, hogy a gyógyulási folyamat is rendkívül hosszú és kellemetlen – említettük már a kompressziós ruha kötelező viselését? – és több százezer forintba kerülhet.

„Zsírleszívás” műtét nélkül – létezik?

Természetesen, már létezik egy ilyen eljárás, neve: kavitációs zsírbontás.

Amennyiben nem fűlik a fogad a zsírleszívás okozta esetleges szövődményekhez, ne aggódj, ma már van más megoldás is - a kavitációs zsírbontás, melyet szépségszalonokban és otthoni készülék segítségével is alkalmazhatsz.
Amennyiben nem fűlik a fogad a zsírleszívás okozta esetleges szövődményekhez, ne aggódj, ma már van más megoldás is – a kavitációs zsírbontás, melyet szépségszalonokban és otthoni készülék segítségével is alkalmazhatsz.

A kavitációs zsírbontás ugyanolyan eredményes, mint a műtéti zsírleszívás, ám a makacs zsírpárnáktól fájdalmak és esetleges szövődmények nélkül szabadul meg, ráadásul a költségei is barátságosabbak. Mind a kavitációs zsírbontás, mind pedig a zsírleszívás esetében célzottan, az általad leginkább problémásnak ítélt területen történik a zsírsejtek eltávolítása, amik teljesen eltűnnek, nem csak a méretük csökken.

A kavitációs zsírbontás során a megfelelő frekvenciájú ultrahangrezgések hatására megbomlik a zsírsejtek fala, majd tartalmuk a sejt közötti térbe folyik, ahonnan a természetes salaktalanító folyamatok révén néhány nap alatt kiürül a szervezetből. Az eljárás teljesen fájdalommentes, ráadásul célzottan fogyhatunk csak a hasunkról, fenekünkről vagy éppen a combunkról. Tehát arról a területről, amivel nem vagyunk megelégedve.

Amennyiben tüzetesebben szemügyre vennéd, mit érhetsz el a kavitációs zsírbontással, illetve hogyan működik, kattints ide egy másik cikkünkért!

Dr. Gulyás Tamás,
orvos-életmódszakértő

Bezárás
>
×

Cart

Vásárolj még 15.000 Ft értékben az ingyenes kiszállításért!