Ráncok elleni küzdelem – Létezik-e megelőzés?

Mikor érdemes elkezdeni a ráncok ellen küzdeni? Egyáltalán meg lehet előzni? A felvetés azért érdekes, mert sokan csak akkor kapnak észbe amikor már valóban zavarják őket a ráncaik. Noha megoldás akkor is lesz, de a lehetőségek fokozatosan szűkülnek.

Hogyan alakulnak ki a ráncok?

  • A tartószerkezet jelentősége

A bőr tartását és rugalmasságát a bőr irha rétegében található kötőszöveti tartórendszer adja. Ezt úgy kell elképzelni, mint például egy vitroláshajó teljes kötélzetrendszerét. Nem csak arról van szó, hogy van egy kötőszöveti hálózat, ami mint egy rácsszerkezet alápányvázza a bőrt, hanem genetikailag meghatározott irányok is vannak, hogy hol erősebbek vagy milyen irányúak a fő tartókötelékek. Ennek megfelelően fognak a ráncok is kialakulni később, ahogy a szerkezet meggyengül. Ezért nem csak a ráncok mélységében, sűrűségében, hanem irányában is van különbség.

Megelőzhető a ráncosodás?
  • A bőr alatti zsír szerepe

Nem csak a kötőszövet tartása, hanem a kötőszöveti elemeket alápányvázó bőr alatti zsírszövet is jelentősen meghatározza a bőr tartását. Ha valaki sokat fogy vagy akarattal, vagy például egy betegség miatt, akkor “olyan beesetté válik az arca”. Ez a jelenség a bőr alól eltűnő zsírszövetnek köszönhető. A zsír ugyanis benyomul a kötőszöveti elemek közé és így tartja még feszesebben azokat. Ha már a kötélháló példánál maradunk, olyan ez, mintha a kötélháló lyukaiban felfújt lufikat helyeznénk. Ennek a következménye az, hogy a kerekebb arcú, kissé molettebb alkatú emberek idősebb korukban fiatalabbnak tűnnek soványabb társaiknál.

Ráncok elleni hidratáltság

A ráncok kialakulásában a fenti két tényező változása, vagyis a kötőszöveti elemek tartásának meggyengülése, illetve a zsírszövet megfogyatkozása játszik főszerepet, de persze nem ez az egyetlen ok. A bőr tartása szempontjából fontos a rostelemek közötti víz mennyisége is, így a bőr hidratáltsági állapota is meghatározza a megjelenést. Vagyis a kialakult ráncok dehidrált állapotban kifejezetté válhatnak. Ugyanúgy egy még nem ráncos fiatal dehidrált bőre is mutatkozhat ráncosnak, illetve beesettnek.

Ha nem hidratálod megfelelően arcbőrödet, hiába vagy még fiatal, bőröd mutatkozhat ráncosnak!

Ráncok vagy megereszkedett arcbőr – Melyik mutatja meg a koromat?

A tartását vesztett bőr nem csak ráncosodik, hanem meg is ereszkedik, ami talán még nagyobb probléma a ráncoknál. Gondolj csak bele, hogy egy kis szarkaláb a szem mellett, vagy egy kis mosolygó ránc még jól is áll a viselőjének. De a toka megjelenése, vagy az áll kettős kontúrja, vagy a szem alatti táska sosem ad büszkeségre okot. Ezek a problémák egyértelműen a kötőszöveti rostok megfogyatkozásának számlájára írhatók.

Kollagén és elasztin – Mi fán terem a kettő?

A kötőszöveti rostok speciális tartófehérjékből épülnek fel. A legjobban ismert talán a kollagén, ami a bőr kötele és az elasztin, ami a bőr gumija. A kollagén merev tartást, az elasztin pedig rugalmasságot ad a bőrnek. Ezek a fehérjék folyamatos átépülésen, vagyis lebomláson és újratermelődésen mennek keresztül. Fiatal korban a kollagén és az elasztintermelés folyamatos és bármikor lépést tart a lebomlással, valójában felül is múlja azt. Gondolj csak egy vágásra vagy hegre, ami annál gyorsabban és annál szebben (hegmentesebben) gyógyul, minél fiatalabbak vagyunk!

Viszlát kollagén, helló ráncok!

20-as éveink végére azonban a kollagén és elasztin újratermelődésének üteme lecsökken és kevesebb termelődik, mint amennyi lebomlik. A termelődés csak helyileg stresszhatásra ugrik meg átmenetileg, például sebgyógyulásnál. 30 éves kortól kezdve a bőr kötőszöveti rostjainak mennyisége évente 1%-kal csökken. Gondolj csak bele, ez 40 éves korra 10%-ot jelent. Azt követően azonban már rohamos és látványos a ráncok megjelenése, sokasodása és mélyülése. A tartásvesztés, megereszkedett arc és testbőr pedig 50 éves kor körül kezd igazán látványossá válni.

A ráncok a bőr kollagéntermelésének csökkenése, leállása miatt alakulnak ki.


Mi eszi a kollagént?

Mint említettük, létezik egy alapvető átépülési folyamat, így a kollagént szabályozott módon saját enzimjeink is lebontják. Ez azonban normális esetben egy szabályozott lassú folyamat, mondjuk épp ezért mértéke szintén genetikailag meghatározott. A kollagén azonban külső hatásokra, főként az oxidatív stressz hatására pusztul. Két fő ellenség az UV sugárzás és a dohányzás. Az UV sugárzás nem csak a pigmenttermelésre van hatással, hanem oxidációs hatásánál fogva a kollagén és elasztin rostokat is pusztítja. A dohányzás esetén pedig mind a nikotin, mind a kátrány fontos szereppel bír a bőr rongálása szempontjából, így az e-cigi sem biztos megoldás.

Ráncok megelőzése – Mikortól kezdjük?

Most, hogy letisztáztuk az alap tudnivalókat, már rátérhetünk a címben felvetett kérdésre is. A ráncok megelőzésének kérdésköre kettős. Egyrészt tehetünk óvintézkedéseket, másrészt végezhetünk megelőző ránctalanító kezeléseket is. Óvintézkedésként már most rakd le a cigit, ha dohányzol. Ezzel a lépéssel sokkal többet teszel a ráncosodás ellen, mint bármi mással. Az UV sugárzás kivédése és az ellene folyó védekezés szintén fontos eleme a bőr állapotának megtartására, tehát a ráncosodás megelőzésére.

És akkor most térjünk rá a kollagén pusztulásának kérdésére. Mint a kötőszöveti rostoknál leírtuk, a kollagén és elasztin újratermelődés csökkenése már a 20-as évek végén elkezdődik, így a ráncosodás megelőzését már akkor érdemes elkezdeni. A bőr oxidatív károsodása ellen érdemes főként C- és A-vitamint rendszeresen fogyasztani. A C-vitamin e mellett különösen fontos a kötőszöveti szerkezet megtartásáért, az felelős ugyanis a kollagénrostok összekapcsolásáért.

Kollagéntermelődés stimulálása ránctalanító eszközökkel

A kollagén és elasztin termelés a sebgyógyulás folyamatakor kapcsolódik be erősen, így a sérülések tudják ezt a termelődési folyamatot serkenteni.  Ez az alapja a tűszúrásos, lézeres, rádiófrekvenciás és ultrahangos kollagénstimuláló módszereknek is. Nem mindegy azonban, hogy melyiket választjuk, mert léteznek nagyobb sérülést okozó, gyorsabban ható ránctalanító eljárások és lágyabb, fokozatosan hatóak is. Utóbbiak közé a rádiófrekvenciás ránctalanító eszközök és a lágylézer eszközök tartoznak.

Ezen ránctalanító módszerek rendszeres alkalmazásával megújítható a bőr állapota, akár 50-60 éves korban elkezdve is, de már a 30-as évek végén indokolt az alkalmazásuk, amikor a kollagénképzés csökkenésének hatása még alig észrevehető. Megelőzés céljából nem érdemes ilyen ránctalanító gépet beszerezni, de ha van a családban, akkor hetente 2 hetente egy-egy kezelés már 20 éves kor fölött is indokolt lehet, hiszen ezzel késleltethető az a pont, amikor a lebomlás és újratermelődés egyensúlya felborul.

Dr. Gulyás Tamás
orvos, életmódszakértő

Bezárás
>
×

Cart

Vásárolj még 15.000 Ft értékben az ingyenes kiszállításért!